Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kik alapították Róma városát?

2010.04.09

KIK ALAPÍTOTTÁK RÓMA VÁROSÁT A MONDA SZERINT ?

A következő ismert uralkodó, Proca, akinek két fia harcolt a hatalomért: Numitor és Amulius. Numitor, mint elsőszülött fiú lett volna a hatalom örököse, de öccse Amulius megfosztotta őt a hatalomtól, fiát megölte, de megkímélte Numitor leányát, Rea Silviát, akit Vesta papnőjévé (Vesta szűz) tett, így elvileg nem lehetett volna gyereke. Azonban a szűzleány teherbeejtéséről maga Mars isten gondoskodott , és a nász gyümölcse két kisfiú lett. Amulius tudomást szerzett az ikrek születéséről, egy kosárba helyeztette őket, és a Tiberius folyóra tetette. Az áradás a csecsemőket partra sodorta, miután egy anyafarkas kezdte szoptatni őket, amíg Faustulus, a fejedelmi nyájak pásztora rájuk nem talált, és feleségének, Acca Laurentiának gondjaira bízta őket. A fiúk a Romulus és Remus nevet kapták, szép nagyra nőttek, és a Quinctiliusok és Fabiusok törzsének vezetői lettek. E két törzs segítségével Amuliust letaszították a hatalomból, visszatették a helyére Numitort, aki egy földet ajándékozott nekik, és itt a két hős megalapította Rómát. (Az ókori rómaiak ettől a pillanattól számították történelmüket.) Romulus és Remus között megindult a versengés az új település vezetéséért. A két testvér között a vita arról folyt, hogy melyiküket támogatják az istenek abban, hogy megalapítsa a várost és a nevét adja neki. Felmentek két hegyre. Azt mondták: akihez több sas száll az lesz a király. Romulushoz 12, Remushoz csak 6 sas szállt, így Romulus alapíthatott várost. Fogadalmat tettek, hogy aki átugorja a városfalat azt kivégzik. Végül Celer, Romulus barátja vagy talán maga Romulus megölte Remust, és így Romulus egyeduralkodóként Róma első királyává vált. KIK ALAPÍTOTTÁK RÓMA VÁROSÁT A VALÓSÁGBAN?

A Kr.e. VIII. században a latin földmüvelők és pásztorok apró falvakban éltek Közép-Itáliában. ahol a dombokon épült falak növekedtek, házaik egyre közelebb kerültek egymáshoz.Az összeolvadt falvakat fallal övezték. Így alakult ki a Tiberis folyó melletti hét dombon Róma.

 

A mappában található képek előnézete Romolusz és Rémusz

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ipar ut 67

(hani , 2020.03.26 14:22)

Római birodalom

(Kóródi Béci, 2018.01.23 14:50)

Köszönöm nagyon sokat segített a házimban

nincs

(Oké, 2016.01.11 18:09)

l

Köszönöm

(Csajszyh, 2014.09.05 14:09)

Akkor, ha ilyen fontos, akkor én is köszönöm, kerestem én már a valódi alapítóit a Rómának a történelem leckéhez, de én csak itt találtam meg! =)) Bár szerintem már úgysem olvasod el ezt, de azért ha mégis, hát akkor meg tessék! =DD Köszikehm! ;))

Re: Köszönöm

(Dani, 2014.09.07 13:17)

Nincs mit, örülök, hogy tudtam segíteni. :)

válasz

(admin, 2013.09.07 13:56)

én köszönöm hogy elolvastad. Jól esett a hozzászólásod, pedig már 2 éve nem néztem az oldalt, úgy néz ki mégis hasznos volt. :)

köszönöm

(patay lénárd, 2013.09.07 11:28)

nagyon sokat segített a töri háziban :) jobban tömörebben leírja hogy mi a lényeg nem úgy mint a Wikipédia